Wat zet je in een cv?

Cv staat voor curriculum vitae, en is een overzicht van relevante informatie voor mogelijke werkgevers. Een motivatiebrief vertelt de werkgever waarom je denkt dat je geschikt bent voor de baan en waarom je hem wilt, maar je cv geeft weer wat je allemaal al gedaan hebt en welke ervaringen je meeneemt.
Misschien maak je voor het eerst een cv of kan die van jou wel een update gebruiken. Daarom bespreken we in deze blog de onderdelen van een cv.

Personalia
Begin met wat algemene informatie over jezelf. Denk hierbij aan je naam, je adres, je contactgegevens en je geboortedatum. Eventueel kun je ook een foto toevoegen, of een link naar je website of social media, maar dat is niet verplicht.

Het is niet nodig om een cv op te leuken, of dingen grappig op te schrijven. Alles mag zo strak en direct mogelijk, zodat een werkgever in een oogopslag kan zien of jouw achtergrond past bij wat ze zoeken.

Samenvatting
Je kunt een kopje toevoegen op je cv, waarin je wat kernpunten aanstipt en vertelt wat voor baan jij zoekt. Ook kun je hier eventuele ambities kwijt. Dit is een stuk waar je wat meer van jezelf kunt laten zien, maar houd het kort. Het is overigens helemaal niet noodzakelijk dit toe te voegen, je kunt het ook houden bij de algemene informatie.

Werkervaring
Dit is het belangrijkste onderdeel van je cv. Hier staat wat voor banen je allemaal al hebt gehad en het geeft een beeld van het carrièrepad dat je aan het bewandelen bent. Vaak kijken werkgevers naar dit onderdeel om te zien of er aansluiting is bij het werk dat je voor hen zou gaan doen. Als je al wat ervaring meebrengt, scheelt het hen tijd en geld om je aan te nemen. Zo niet, dan zullen ze kijken naar andere dingen, om te zien of je potentie hebt.

Opleidingen
Dit is het belangrijkst als je een specialistische functie hebt, of als je net afgestudeerd bent. Er wordt vaak vluchtig naar gekeken, maar toch is het een verplicht onderdeel op een cv. Hier noem je naar welke (hoge)school je bent geweest, wat je gestudeerd hebt en ook wanneer je begonnen en afgestudeerd bent.

Vaardigheden
Sommige dingen leer je tijdens het werk dat je doet, maar misschien heb je ook in je vrije tijd vaardigheden aangeleerd. Bij dit kopje kun je dat allemaal kwijt. Heb je jezelf een computerprogramma geleerd? Heb je een cursus gedaan? Spreek je tweede of derde talen? Je weet nooit wanneer deze vaardigheden weer van pas komen, dus als het relevant lijkt voor de baan waarop je solliciteert, voeg het toe!

Nevenactiviteiten
Misschien doe je vrijwilligerswerk, of ondersteun je een vereniging waar je lid van bent. Activiteiten die je hebt gedaan die geen werkervaring zijn, kun je ook kwijt op een cv. Vertel vooral wat je taken waren, en wat voor ervaring je hier hebt opgedaan.

Referenties
Eventueel kun je op je cv al referenties toevoegen van eerdere werkgevers. Schrijf hun naam, functie en het bedrijf op, evenals contactgegevens. Toekomstige werkgevers kunnen ze dan bellen om te horen hoe het hen is bevallen om met jou te werken. Zorg wel altijd dat de mensen die je hier noemt, toestemming geven om hun contactgegevens te noemen.

Niet ieder onderdeel hoeft op ieder cv. Als je geen nevenactiviteiten hebt gedaan of nog geen referenties hebt, laat het dan gerust weg. Gebruik alleen die onderdelen die op jou van toepassing zijn.
Tijd om aan de slag te gaan! Google eens op voorbeelden van cv’s en zet jouw eigen in elkaar. Als je bij ons een vacature ziet waar je op wilt solliciteren, zien we je cv graag tegemoet
Publicatiedatum: 02 maart 2021