O nee, mijn medewerker heeft een burn-out

Stiekem vinden mensen collega’s met een burn-out maar een beetje een zeurpiet, terwijl juist de meest ambitieuze en betrokken medewerkers zichzelf voorbijlopen. Ze nemen te veel hooi op hun vork en de grens tussen werk en privé vervaagt. Uit de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat maar liefst een op de zes medewerkers last heeft van burn-outverschijnselen.
Hoe ga je daarmee om, of nog belangrijker: hoe voorkom je dit?

Wat is een burn-out?
Een burn-out kan iedereen krijgen en gebeurt als je langere tijd over je grenzen heen bent gegaan. Dat kan komen door emotionele overbelasting, maar zeker ook door stress. Het leidt tot zowel fysieke uitputting en klachten, maar ook verhoogde gevoeligheid, emotionele buiten, en een slechtere concentratie.

Werkplezier
Mensen die blij zijn met hun werk en het leuk vinden wat ze doen, hebben minder kans in een burn-out terecht te komen. Zorg er dus voor dat je weet wat jouw medewerkers wel en niet leuk vinden, zodat je ze kan helpen de beste baan voor hen te creëren. Blijf ook investeren in de opleiding en ontwikkeling van je collega’s, omdat werkplezier te verhogen.

Wees flexibel
Als werkgever kun je wel willen dat alles altijd gebeurt hoe, wanneer en waar jij het wilt, maar je blijft de leidinggevende van mensen. Stel je jezelf flexibel op, dan krijg je die flexibiliteit terug van je medewerkers. Als je altijd vasthoudt aan strakke regels en afspraken, zorg je ervoor dat jouw medewerkers er alles aan doen om zich daar ook aan te houden. Dat kan ten koste gaan van hun (mentale) gezondheid. Af en toe wat flexibiliteit om ervoor te zorgen dat zowel de werkdruk als de balans tussen werk en privé goed blijft, voorkomt dat jouw medewerkers zichzelf uit de naad werken én zorgt voor meer tevredenheid bij je team.

Let goed op
Het is soms lastig om zelf te zien dat je te veel werk op je hals haalt, of dat je tegen je eigen grenzen aan zit. Daarom is het goed als je ook als leidinggevende je team in de gaten houdt. Merk je dat iemand de laatste tijd wat gestrest is, of dat ze minder betrokken zijn bij wat er gebeurt? Misschien maken ze vaker fouten of vergeten ze dingen? Het kunnen allemaal signalen zijn voor problemen die eronder liggen, dus in plaats van het probleem te bespreken, zou je ook de oorzaak kunnen opzoeken.

Voorkomen is beter dan genezen
Het is altijd beter om er op tijd bij te zijn, want als iemand eenmaal een burn-out heeft, zijn ze soms langdurig ziek. Dat is niet alleen voor hen ontzettend vervelend, het kost het bedrijf ook nog eens veel geld. Je werkt nauw samen met de collega’s in jouw team, dus zorg ook een beetje voor elkaar. Het is goed om met z’n allen af en toe lekker te knallen, maar dat moet ook gepaard gaan met periodes van rust en minder werkdruk.

Publicatiedatum: 04 februari 2021