Hoe benut je als ondernemer nieuwe kansen?

We leven in roerige tijden, waarin er veel is veranderd en nog veel gaat veranderen. Sommige branches hebben dit gemerkt in de hoeveelheid projecten of orders, anderen werden gedwongen helemaal stil te staan. Maar waar de een ervoor kiest om af te wachten, zijn er ook ondernemers die er alles aan doen om nieuwe kansen te zoeken en benutten. Daarom geven we deze week wat stof tot nadenken. Staan jij en je onderneming stil, of ben je aan het omdenken?

Horeca
De horeca heeft te maken met veel veranderingen, nu alles tijdelijk gesloten is. Deze onverwachte maatregel zorgde er bij sommige horecaondernemers voor dat ze thuis gingen wachten tot alles voorbij was, maar sommige cafés en restaurants worden hier juist heel creatief van. Ze zoeken manieren om hun naamsbekendheid te vergroten, ze spelen in op de kansen die het vele thuiswerken biedt door hun lunchaanbod te optimaliseren en creëren hun eigen platform om hun dienst aan te bieden (wat een hogere winstmarge oplevert dan samenwerken met grote, gevestigde platforms).

Omscholing
Een andere manier om om te gaan met veranderende tijden, is door stil te staan bij je toekomst. Wil je dit werk blijven doen, of is het tijd voor iets nieuws? Veel mensen gebruiken de pandemie om aan zichzelf te werken, door zich bijvoorbeeld te laten omscholen. In bepaalde branches, zoals onderwijs, zorg, maar ook de techniek, is altijd werk. Het kan interessant zijn om te overwegen of je daarin niet een switch wilt maken.

Marketing
Nu er uren vrijkomen door minder orders en klanten, is dat ook het moment om meer tijd te besteden aan andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat je bedrijf groeit. Zo kun je meer aandacht besteden aan marketing, door bijvoorbeeld eindelijk eens je social media-accounts te updaten, of te gaan bloggen om een nieuwe doelgroep aan te spreken. Als je nu je passie deelt met al die mensen die op dit moment thuis zitten en op zoek zijn naar afleiding, verhoog je je naamsbekendheid. Niet alleen voor nu, maar ook voor straks.

Toekomst
Als de pandemie ons iets heeft geleerd, is het dat gemaakte plannen niet altijd doorgang kunnen vinden. Maar dat betekent niet dat je moet stoppen met ze maken. Het betekent alleen dat je flexibel moet blijven in de concrete plannen, maar je kunt deze tijd wel nemen om na te denken over de strategie en waar je heen wilt met je bedrijf. Door deze tijd te benutten om daarover na te denken, heb je straks een stap voor op je concurrenten.


Publicatiedatum: 24 januari 2021